Ara una editorial? Aguanta’m el cubata!
Comencem el mes de juny amb noves notícies, estigueu atents!
Estimat nolector, estimada nolectora,
Ara fa 35 anys, uns joves poetes van començar l’aventura de publicar poesia en català, tant de poetes d’aquí com de traduccions de grans poetes universals. 35 anys després, Cafè Central Associació Cultural ha publicat més de 150 títols en col·leccions com Jardins de Samarcanda o Balbecconvertint-se en una de les editorials més longeves de les que publica poesia en català.
I QUÈ? I QUÈ?
L’any passat, els factòtums d’aquella editorial, els poetes Antoni Clapés i Víctor Sunyol van decidir que era hora de plegar veles. En una conversa informal li van explicar al llibreter que estaven cansats i que ja era el moment d’anar-se’n cap a casa a fer altres coses. Però vosaltres sabeu que els ulls no enganyen i en aquella conversa es podia veure que les pupil·les de tots dos revelaven que en realitat estaven cansats de tirar d’un carro editorial en solitari.
Va ser aquell moment en que uns altres ulls, els del llibreter, van començar a brillar. Per una banda hi havia un factor històric: les col·leccions poètiques Jardins de Samarcanda i Balbec són estructures d’estat. La desaparició d’aquestes condemna tots els seus títols al no-res. Només per fer-vos una idea, li acaben de donar el Premio Princesa de Asturias de les lletres a Ana Blandiana. Qui va publicar dos títols de Blandiana en català quan encara no la coneixien més que quatre persones? Jardins de Samarcanda. D’exemples com aquests en trobareu uns quants al catàleg.
I ARA QUÈ?
Dit i fet, d’aquella conversa, de la qual ja en fa pràcticament vuit mesos, n’ha sortit el compromís no només de mantenir l’editorial, sinó també d’impulsar-la amb un objectiu principal que és el mateix de la llibreria: crear públic a través de la publicació de títols i també a través de la programació d’activitats arreu del país i en un festival internacional d’humanitats que durem a terme a Palafrugell els dos últims caps de setmana d’octubre de 2025.
A més d’això, obrirem dues noves col·leccions més enllà de la poesia. Travesses aplegarà títols que actualment no estan disponibles en català de narrativa universal contemporània amb noves traduccions i en un format de butxaca accessible per a tothom. I Convits publicarà assajos traduïts i assajos en català de temàtiques contemporànies.
I COM PUC COL·LABORAR-HI?
Ens fa il·lusió aquesta nova aventura a la qual també ens podeu acompanyar donant suport al projecte fent-vos subscriptors o socis de Cafè Central Associació Cultural. És tant senzill com que ens escriviu a info@nollegiu.cat i ens digueu en quina modalitat voleu participar-hi, indicant noms i cognoms, DNI, adreça, telèfon i correu de contacte i el número de compte amb IBAN per poder passar els rebuts:
65 euros anuals que donen dret a rebre els 4 títols de la col·lecció de poesia Jardins de Samarcanda que es publiquen durant l’any. També els avantatges per les 3 llibreries Nollegiu i el seu web: 5% descompte en la compra de llibres, 10% de descompte en activitats i 50% de descompte en enregistraments. (Renovació automàtica un cop acabat l’any)
95 euros anuals que donen dret a rebre els 4 títols de la col·lecció de poesia Jardins de Samarcanda que es publiquen durant l’any, a la reserva preferent de places pel Festival Humaniveus de Palafrugell i a l’accés gratuït a totes les activitats del Festival. També els avantatges per les 3 llibreries Nollegiu i el seu web: 5% descompte en la compra de llibres, 10% de descompte en activitats i 50% de descompte en enregistraments. (Renovació automàtica un cop acabat l’any)
A través de donacions sense contraprestació. Com sabeu, la reforma de la llei de mecenatge estableix desgravacions fiscals per a les donacions en unes determinades condicions. És a dir, són donacions que es fan per a l’impuls, creació i manteniment d’activitats culturals. En el cas de la quota que us proposem inicialment això no donaria dret a desgravacions fiscals donat que hi ha una contrapartida atribuïda als llibres i a les entrades gratuïtes. Altra cosa és ser soci de l’associació a través de donacions sense contrapartida.
Amb la reforma de la llei, si doneu fins a un màxim de 250 euros, la bonificació fiscal és del 80%. És a dir, que l’associació rebria aquests 250 euros i vosaltres recuperaríeu el 80% a través de la vostra declaració de renda. Aquí sota veure el quadre. Si feu una donació de més de 250, en el següent la deducció fiscal seria del 40 per cent. I si sou una empresa, la bonificació de l’Impost de Societats serà del 40 per cent. Tot això ho explica millor aquest quadre:
En fi. Que tres llibreries no són suficients per sadollar les ganes de fer arribar les lletres i la literatura arreu del món. Som-hi?
Agenda de les Nollegiu
Curs de literatura europea: Ampliación del Campo de Batalla, de Michel Houellebecq
Dilluns, 3 de juny, 18:30h. Clot o Zoom.
La primera novel·la és una fantàstica introducció a la seva obra, excel·lent si s'analitza més enllà dels habituals acudits que caracteritzen l'atenció mediàtica envers l'autor francès, sens dubte una de les referències literàries del nostre segle.
La vuelta al mundo en ocho novelas negras: Barcelona
Dimarts, 4 de juny, 18:30h. Clot o Zoom.
Benvingudes, benvinguts a un viatge extremadament perillós. Ple de sorpreses, psicòpates declarats i gent que aparenta ser del munt però que amaga actituds sospitoses. En la temporada 2023-2024, viatjarem al voltant del món a través de 8 novel·les negres. Tenim com a guia d'aquest particular tour a l'escriptora Rosa Ribas que ens permetrà avançar en cadascun dels viatges il·luminant amb saviesa els diferents elements que conformen cadascuna d'aquestes novel·les en format club de lectura per a descobrir.
Curs Nopinteu: Rembrandt
Dimarts, 4 de juny 2024. 18:30h. Poblenou.
Sessió del cicle NoPinteu dirigit per Josep Maria Rovira dedicada a: Rembrandt van Rijn (1606-1669). Conegut pels seus brillants retrats de l?alta burgesia holandesa, la gran presència dels autoretrats ens farà pensar en interessos que van més enllà de la conformitat amb la societat i el temps que va viure. La seva "Betsabé", avui al Louvre, obre camins per la pintura que es poden contraposar a les experiències de Johannes Vermeer (1632-1675). Tots dos haurán d'esperar al segle XIX per ser reconeguts.
Presentació de L’escuma bruta dels dies, de Josep Saurí
Dimecres, 5 de juny 2024, 18:30h. Palafrugell.
Acompanyen a l’autor: Xavier Castillón, cap de Cultura d'El Punt Avui, i Òscar Esquerda, l'editor d'Onix La literatura llegir, rellegir, escriure; la política, local i internacional, en absència de veritats compartides, i el galop duna economia globalitzada sense poders polítics capaços dembridar-la; la crisi del periodisme, els ritmes cada vegada més alterats de la terra, el canvi climàtic, les tensions migratòries i el daltabaix demogràfic, la intel·ligència artificial, la vida quotidiana, la maduresa, la paternitat, el Barça en un any passen moltes, moltes coses. I això és, al cap i a la fi, la crònica molt personal dun any: idees, lectures i vivències encapsulades de loctubre del 2022 al del 2023, entre Mataró, Palafrugell i Palou de Granollers.
Club de lectura de poesia: Mirall de Negra Nit, de Jaume Pont
Dimecres, 5 de juny, 18:30h. Poblenou o Zoom.
La seva poesia, arrelada a les contradiccions existents entre paraula, temps, amor i mort, sobresurt per la intensitat expressiva i la força enlluernadora de les seves imatges. A Mirall de negra de nit, la vivència de la pèrdua, la mort de l'altre i l'absència com una experiència transformada en llenguatge com a única possibilitat de subsistència, confirmen la veu poètica de Pont com un dels cims contemporanis de la nostra literatura.
Curs d'aproximació a la Ilíada i a l'Odissea: La qüestió Homèrica
Dijous, 6 de juny 2024, 18:30h. Clot o Zoom.
Sessió del curs d'aproximació a la Ilíada i a l'Odissea dirigit per Pau Sabaté i dedicada a: La qüestió Homèrica. El curs: amb el traductor del grec al català, Pau Sabaté, volem endinsar-nos en el món homèric de la Iliada i l'Odissea, dues de les obres cabdals, els orígens de la narració. I ho farem en sessions d'hora i mitja a la Nollegiu del Clot intentant que si les heu llegit, tingueu més referències i recursos per reinterpretar-les. I si no l'heu llegit, perquè quan les obriu hi entreu amb totes les armes preparades per gaudir al màxim la guerra i les aventures.
Concert Confinaps
Diumenge, 9 de juny 2024, 12h. Palafrugell.
Confinaps és el nom del projecte creat i liderat per Francesc Aznar Grifol, fill d'El Masnou. En viu, Confinaps ofereix un repertori que s'emmarca dins de la canço d'autor i que consisteix en 90 minuts de temes propis i originals, de to nostàlgic alguns, més alegres alguns altres i sempre presentats i interpretats des del bon humor.
Seminari-Taller: Sobre la intriga (amb o sense crim), per Ariel Dilon
Dissabte, 15 de juny, 11-14h i 17-20h. Poblenou.
Durant aquesta trobada intensiva analitzarem relats i fragments de novel·les que, malgrat ser majoritàriament aliens a les temàtiques del gènere de suspens, contenen extensos passatges de deliberada espera, en els quals els autors han desenvolupat el millor de la seva inspiració creadora. I escriurem, a partir de consignes i disparadors, textos que ens permetin fer de l'espera i la digressió eines per a generar interès, intriga i, alhora, desenvolupar el nostre vol imaginatiu i lingüístic. Treballarem sobre aquests textos, a partir de la lectura crítica en grup, per a obtenir de cadascun d'ells el millor del seu potencial expressiu.
Dirigeix: Ariel Dilon. Preu: 50 e.
Ens acomiadem. Si t'ha agradat, no t'oblidis de subscriure't per a poder rebre la carta un cop la publiquem. Si ja ho estàs, gràcies, gràcies i gràcies.
Una abraçada,
i nollegeixis.